100 de ore de astonomie
100 de ore de astronomie a fost probabil una din cele mai importante manifestari prilejuite de Anul International al Astronomiei 2009. Evenimentul s-a desfasurat in perioada  2-5 aprilie, avand ca scop principal inregistrarea unui numar cat mai mare posibil de persoane care sa priveasca printr-un telescop, la fel cum Galileo Galilei a facut-o pentru prima data acum 400 de ani. Desigur, membrii Astroclubului SARM Sighet nu au putut lipsi de la aceasta sarbatoare.

Pentru ei, manifestarea a inceput in dupa-amiaza zilei de 2 aprilie, cand s-au intalnit pentru a urmari live pe internet deschiderea oficiala a evenimentului de la Institutul Franklin din Philadelphia, iar apoi o videoconferinta de la mai multe centre stiintifice de pe tot globul.

Ziua a doua a manifestarii a fost dedicata unei sesiuni de referate, planse si prezentari cu teme astronomice care s-au desfasurat incepand cu ora 12 la Scoala Dr. Ioan Mihaliy de Apsa si Colegiul National Dragos Voda, dar si la Liceul Regele Ferdinand unde din pacate interesul pentru astronomie nu a fost atat de mare, participanti fiind doar membrii astroclubului. De mentionat este si grupa de teatru a Colegiului National Dragos Voda, care a pregatit special pentru aceasta parte a manifestarii o sceneta despre soare si restul planetelor din sistemul nostru solar. Apoi, incepand cu ora 16, s-au urmarit pe internet transmisiuni de la 80 de mari telescoape din Chile, Hawaii, Noua Zeelanda, Germania, Austria, Japonia, Spania precum si cateva telescoape din spatiu.

Sambata, 3 aprilie 2009, membrii Astroclubului SARM Sighet au participat la o actiune comuna cu Planetariul Baia Mare, in care s-au facut observatii publice la Soare, Luna, planeta Saturn si unul din satelitii sai, Titan, s-au vizionat filme si materiale cu teme astronomice. Din nefericire, faza lunii precum si poluarea luminoasa excesiva nu au permis vizionarea altor obiecte interesante de pe cer. Un numar de 200-250 de persoane au trecut pe rand pe la telescopul si luneta asezate in curtea planetariului, cei mai multi fiind foarte impresionati de planeta Saturn, aflata la aproximativ 1.25 miliarde de kilometri distanta de pamant.

Ultima zi din manifestarea 100 de ore de astronomie, intitulata si Sun Day(ziua soarelui), a fost cea mai reusita din punctul de vedere al organizatorilor. Alaturi de membrii Astroclubului SARM Sighet s-a aflat si Raul Truta de la astromagazin.ro, un magazin online de instrumente si accesorii astronomice, care impreuna au pus la dispozitia sighetenilor 3 telescoape si 2 lunete de diferite dimensiuni. Pentru inceput, s-au facut observatii la Soare, printr-o luneta special pregatita cu filtre, iar dupa apus s-a observat Luna, planeta Saturn cu cei 4 sateliti galileeni, precum si alte obiecte interesante vizibile.

Aproximativ 900 de sigheteni cu varste cuprinse intre 2 si 70 de ani au venit in parcul Gradina Morii, aratandu-se incantati de frumusetea cerului vazut prin telescop. Ca si parti negative la aceasta manifestare am putea mentiona mizeria din parc si soferii care isi testau masinile, ridicand praf care s-a depus pe instrumente, organizatorii fiind nevoiti de cateva ori sa le acopere pentru a le proteja. Observatiile s-au terminat undeva dupa ora 23, dupa o ultima recapitulare a principalelor obiecte ceresti vizibile.

100 de ore de astronomie a avut un succes peste asteptari, atat in Sighetu Marmatiei, cat si in Baia Mare. Multumim partenerilor Planetariul Baia Mare, astromagazin.ro, emaramures.ro, Scoala “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” si Colegiul National “Dragos-Voda”.

Mai multe poze gasiti aici. Pana la urmatoare intalnire: Cer Senin!

Imaginea zilei AstroInfo

Poze astronomice realizate de romani

Click pentru imaginea mare si alte informatii !

 

Faza lunii acum

Fazele Lunii in anul 2009

 

APOD

Astronomical Picture Of The Day

Click pentru imaginea mare si alte informatii !

 
 
 
Despre noi | Evenimente | Membrii | Istoric| Resurse astro | Contact

Copyright © 2009-2013 sarm.sighet@gmail.com Toate drepturile rezervate.


Pentru a vizualiza corect pagina va recomandam sa aveti instalat minim
Internet Explorer 7
sau Forefox 3, impreuna cu Flash Player 9.

Powered by WordPress